onsdag 6. mai 2015

Mars III: Peter Holmberg-kurs

Var på et veldig spennende kurs med Skui-gjengen også i mars, med Peter Holmberg. Har aldri gått for Peter før, men det er morsomt å variere litt hvem man tar kurs hos for å få nye impulser og tips. Og dette var et veldig bra kurs. Skulle ønske jeg hadde gått på dette kurset når jeg begynte med agility gitt :-)
Vi gikk helt back to basic, og fikk masse teori og forklaringer på hvorfor Peter mente saker og ting. Nå er jo mye av dette ikke nytt ang retning, bevegelse, posisjon osv, men det som var så bra var at Peter brukte masse tid på å forklare konsekvensene av dette, og hvordan man kan bruke det/utnytte det. Resten av innlegget blir i stikkordsform til meg selv, som en slags huskeliste..

Body line
Hunden holder parallell linje med fører, med konstant avstand. Noen går naturlig vidt og noen tett. Kan justere inntil en halvmeter men utover det er vanskelig. Ergo ikke bruke bort tid på å justere hundens naturlige sideveis avstand, men jobbe utifra denne og utnytte dens styrker og vite om svakhetene.
-> Milo holder seg naturlig et stykke ut ifra meg, og gjerne også litt i forkant (Border-banan....) Denne er kjempenyttig for meg, og jeg har brukt det aktivt etter kurset, spesielt for å sende på baksiden av hinder på avstand. Denne betyr at jeg ganske enkelt kan justere Milo sin linje mot et hinder ved å skjære inn mot hans linje og dermed forskyve han ut. Og dette kan jeg gjøre på avstand, så jeg slipper å bli med opp til hinderet selv, og dermed kan sende til baksiden og stikke.

Posisjon
Sier masse om hvilke hinder som er de neste mulige for hunden. Når man briefer: se banen fra hundens perspektiv og prøv å se hvilke hinder som hunden oppfatter som mulige valg. Jobb deretter med å redusere hundens utvalg ned til den veien du vil hunden skal ta ved å eliminere de andre mulighetene. Her er din posisjon et veldig viktig, og for hunden naturlig, virkemiddel. Velg posisjon på rett side av hinder, både foran/bak og høyre/venstre. Se for deg hvor mange valg hunden har står igjen med når du har valgt din posisjon.
Stå ikke på baksiden av hinder hvis hunden skal svinge tilbake igjen. Plukk ikke opp på baksiden av hinder når hunden skal svinge, det gir bare sen beskjed og større sving. (baksideføring har vært poppis den senere tiden, men da må man iallefall være på baksiden FØR hunden også bevege seg videre i riktig retning tidlig og/eller raskt, så hunden komme tilbake på rett linje).

Bevegelse
Rett frem og forbi hinder betyr at man skal videre den veien i banen. Ergo ikke plukk opp hunden BAK hinderet for å indikere sving (som veldig mange gjør). For å angi sving: stå igjen, sende, og snu/stikke. Tenk parallell linje. Vent i svinger, FÅ HUNDEN INN PÅ (SIN) LINJE og sett deretter fart. Akselerasjon uten at hunden har kommet inn på rett linje åpner feil hinder og gir disk.  
-> denne er viktig for meg, dette har jeg disket mye på, feks ved å rope ut en kommando når Milo har linje mot feil hinder som han da oppfatter som 'ta det hinderet du ser'..Har flere tilfeller av dette på film fra kurset.
Bruk hundens fart, sett fart på hunden med din fart når den er på riktig linje og bruk dette til å sende videre for komme deg i posisjon selv. Bruk hundens fart istedet for å nå først frem til alle hinder.
-> igjen, viktig viktig! Denne har jeg ikke tenkt på! Tvert imot har jeg stresset for å komme foran/først frem til hinder, men hvis man da må stoppe/vente så bremser hunden og mister fart og potensielt linjen videre. Dette er kjempeviktig å kunne sende og stikke, som man nå trenger mye av om dagen på banene man får.
Være obs på dette også ved tunnel. Stopp før inngang hvis hund skal svinge skarpt eller snu tilbake, eller hvis det er felle etter rør. Løp forbi hvis hunden skal rett frem og eller veldig slak sving etterpå.

Andre ting:
2 handlingsystemer (alle andre er undervarianter)
Handle foran hinder
Handle bak hinderet (neseføring)
-> Peter liker den første varianten.
Finsk handling
Tysk
Neo-europeisk
Russisk: doble hender

Wraps
en hund har en snu-radius lik sin egen lengde. Stor hund nesten som en hinderpinne. Hunden kan ikke gå tight på vinge både før og etter hinder, radius blir for liten. Tenk på om du vil ha tight før eller etter hoppinne, og lag linjen deretter. 360 wrap: lag god sving før hinder og stikk, så lander hunden tight bak hinderet. 180 og snu: send tight rundt vinge og får da/trenger ikke tight etter hinder. 360 wrap: send rundt med hånd nærmest hunden og ben nærmest hunden først, da går skuldre litt inn mot hinder. Ikke vri videre, men stå i ro til hund committer og stikk deretter videre.
-> har tatt i bruk denne og Milo responderer mye bedre på denne enn på neseføring hvor man tar imot med motsatt arm (som kan oppfattes som en stopp/brems). Også blitt mye mer obs på hvilken fot jeg setter foran ved svinger/bytter, da dette påvirker min body line...

Tysk blindbytte
Sende bak ryggen med armen.
-> denne skjønte ikke Milo og jeg har ingen planer om å trene inn dette foreløpig.

Sikkert glemt masse også, men tror endel av dette var det viktigste for MEG iallefall :-)Ligger også snutter av Malin og Ann-Cathrin på min youtube.

2 kommentarer:

  1. Takk! Supert med referat! Jeg er ganske sikker på jeg så noen videoklipp første gang jeg tittet på dette. Håp for å få se?

    SvarSlett
  2. Ja, bloggen hang seg opp under redigering og plutselig var alt jeg hadde laget borte.... legger de inn igjen :-)

    SvarSlett